2.2.11

"Magical IKEA" ;-)

Kuinka monen kodista ei löydy yhtään IKEA:n tuotetta? Ei edes maljakkoa, kynttilää tai taulun kehystä? Ei ole montaa kotia, ainakaan niissä maissa, josta IKEA:t löytyy. Myös naapurimaiden kodeissa törmää tuttuihin esineisiin/ huonekaluihin. Tanskassa vuosia viettäneenä kohtasin IKEAan monessa paikassa. Kokonaisia kouluja, lastensuojeluyksiköitä ja asuntoloita sisustettiin katosta lattiaan IKEA:n tuotteilla. Ei, en halua halveksua tms. Moni paikka näytti tosi kivalle ja nuorekkaalle. Itsekin sisusteluhommissa olin mukana. Ystävienkin joukossa on/oli koti, jonka KAIKKI huonekalut olivat IKEA:sta ja se oli oikein kodikas, mun maun mukaan vaan jotenkin persoonaton.

En käynyt googlaamaan ja tutkimaan IKEAn klassikkotuotteista, mutta onhan niitä:
EKTORP sohva, HEMNES vitriinikaappi (?!?), HEMNES lipasto, LACK pöytä, FÄRGRIK muki, POKAL lasi, Maljakot, Kynttilät, Servetit, Valokuvakehykset...
 
 

 


(Bedste, NO...these are NOT the products I want or I like the most!!)

Vitriini on kiva ja oikeasti mietinkin että se olisi meillekin sopiva, ehkä eri nupeilla..mut jäi. Lipasto on ihana ja tulee meille makkariin ja (taas) eri nupeilla. Mies sanoo, et mua riivaa joku, kun luulen hänen mielestään ettei muut sitten tunnista et kyseessä IKEAn lipasto! No just joo, en sentään NIIN aliarvioi ihmsiä. Sohva on ihana! 3hengen versio ollut käytössä ja ystävältä käytettynä saatuna silti toiminut erinomaisesti. Olisinpa rohkeampi vaihtamaan väriä (mm. tumman harmaaseen). Pöytiä noita on joka nuoren kotona kaiken värisinä (uhh!), ja mukeja LIIAN monessa kahviloissa, ihan kun muita mukeja ei olisi olemassakaan (esim jopa Fiskarsissa ihastuttavassa kahvilassa..ähh!), lasit erinomaiset...

Kuinka moni näistä löytyy sun/ tuttaviesi kodeista? Unohdinko jonkun?   Nämä kuvissa esiintyvät eivät siis välttämättä ole mun henkilökohtaisia lemppareita, vaikka moni silmää miellyttääkin (lipasto&sohva)..
No oma koti sitten?  Mieheni ja minun ensimmäinen yhteinen pesä sisustettiin Tanskaan. Eräs joulu vietettiin kahden laittaen huonetta, milläs muulla kuin IKEA:n kalusteilla sekoitellen jo olemassa oleviin. Mukaan Suomeen tulivat (2kpl) keinuvia rottinkituoleja, keittiön aputaso 2:lla korkealla jakkaralla, lattiatyynyt, tietokoneen pöytä, joitain astioita ja tekstiilejä. Ja tiedättekö, ne kaikki löytyvät edelleenkin meidän kodista. MUTTA...  Keittiön (pieni entinen tietokoneenpöydäksi hankittu) ruokapöytä lähti muutama päivä sitten ja tilalle tuli talossa alkuperäisesti paikalla ollut 4hengen 50-luvun ruokapöytä. Ajatelkaa, keltaiseksi maalattuna! Iik, pöytä/pöydän jalat  taitavat lähipäivinä vaihtaa väriä (mustaksi, koska mustalla lattialla valkoiset jalat näyttävät ilmassa leijuvilta). Eteisessä tällähetkellä majaileva keittiön apupöytä on saanut valkoisen värin ja lähtemässä lähiaikoina eteisestä, mutta minne, siitä ei ideaa vielä. Rottinkiset keinutulit on hauskanleppoisanrennonkivat ja olkkarissamme edelleen, MUTTA nekin lähdössä jonnekin ja tilalle taitaapi tämänhetkisen tilanteen mukaan tulla toinen sohva (yeah, Ektorp..olenpa persoonallinen). Huoneessa on aina ollut puutetta istuimista, varsinkin mukavista sellaisista.  

IKEAA siis löytyy ja moni juttu on hyväksi todettu. Mutta miksi sitten aiheuttaa ristiriitaisia ja mälsiä tuntemuksia? Ainut uutena ostettu huonekalu, mikä ei ole IKEAa (siis irtokaluste) on parisänky. Kaikki muu hankittu käytettynä.  No nyt tätä selostusta lukien tuntuu, että KOKO koti on yhtä IKEAn kuvastoa.  

No mutta, miksi ostan sieltä?
  1. Hinta ja kiva ulkomuoto.
  2. Hyvä kuvasto malliesimerkeillä ja kaupan mallihuoneet inspiksenä.
  3. En meinaa löytää mieluisia huonekaluja sopivalla hinnalla. Vepsäläisellä on ihastuttavia, mutta ei meidän kukkarolle.
  4. Tämän alueen tarjonta on ihan pyllystä
Mitä tähän talon on lähiaikoina sitten tulossa IKEAsta?
Lehtikoteloita ja laatikoita, Ektorp (2hengen)sohva, Hyllyjä seinälle, vauvan sänky (?!?), henkarit, iso peili, vahakangas, sängynpääty (?!?), lamput, Hemnes llipasto makkariin (niinkuin ”JOKAISELLA” on!), kynttilöitä, valokuvakehyksiä, kukkia... eli siis paljon.

Eli IKEAlla mennään, ei pelkästään, mutta yhdistellen, vähän duunaten. Ei mitenkään ylpeänä, ennemminkin harjoittelen pääsemään jonkunsorttisesta häpeästä eroon... ei-ei..nyt se kuulostaa pahemmalle kuin se on! Mutta toivottavasti kukaan ei kutsu meidän kotia vielä IKEA-kodiksi.. 

Eli toivon NIIN kovin lisää valikoimaa huonekaluliikkeisiin! (Onneksi on netti! Mä vaan haluan hypistellä ja nähdä omin silmin...) Eames yms aika tulee, mutta vähän myöhemmin ja/tai pikkuhiljaa. 

Nonniiin, tässä nyt tarpeeksi IKEAa!
*  *  *


Rempparaportti/ päivä 1:


Tänään talossa käynyt jos jonkinsorttista remppaheppua - 2 työmiestä, työnjohtaja, 2 ikkunan asentajaa ja putkimies. Huomenna lisäksi sähkömies. Hihh! Annille seuraa. Remppamiehet tuli, hommiin tunnin myöhässä tosin mutta homma edistyy. Koko päivä mölyä takana. Yeah! Työn äänet!  Suljen silmät ja kuvittelen itseni köllöttelemästä uudessa makuuhuoneessa. Huomenna tulee kaupungin tarkastaja tarkastamaan puujutut (kantavat systeemit) ja homma etenee lisää. Ensi viikolla kattoon reikä ja ikkuna paikoileen, JOS ei oo kamala sää! No ei tietenkään ole, sieltä tulee jo aurinkoinen kevät!

6 comments:

Anna said...

Ei IKEA:sta tartte häpeää tuntea. Mun mielestä siellä laatu ja samalla hintakin ovat viime vuosina nousseet. Ja jos itseään ei haittaa, että muutamalla sadalla tuhannella on samat mööpelit/kuvat/kehykset/lamput, niin mikäs siinä. Mua ei ainakaan hierrä yhtään. Herra R. ei kyllä anna ostella mitään sisustustauluja- sitä riepoo "sama kuva kaverin seinällä"-ajatus :D

Kaikenkaikkiaan jos nyt jotain noloa pitää asiasta kaivaa niin ehkä semmonen kuvasto-ostaminen. Eli ostetaan vaikkei omaan kotiin ihan just ja melkein sopiskaan, mut kun oli edullinen vaihtoehto. Silloin mielestäni on parempi olla ostamatta lainkaan. Teidän kotona asia nyt ei ole lainkaan niin. Rouvalla on taitava sisustus-silmä :)

Mun paras ostos IKEA:sta on ollut keittiön pöytä. 68kg järkäle puuta. Ihan lemppari, yhä. Meidän koti alkoi IKEA:lla, mutta nyt muiden liikkeiden kalusteet ovat pikku hiljaa korvanneet IKEA:n. Ei laadun vuoksi, vaan enemmänkin sattuman kautta. Nyt tyhjenee makkari, jossa olivat IKEA:n lipasto ja yöpöytä, saadessamme makkariin täysin uuden "vanhan" kaluston. Ja myönnettäköön, kiva saada täyspuiset lipastot levykaman jälkeen. Vaikka nekin ovat hyvin palvelleet.

Eli ei kun shoppaamaan! Tiedättehän, että 10min ajomatkan päässä Vantaan IKEA:sta on yks ihan kohtuullisen mukava kahvipaikka? ;)

Terkkuja!

Mannukka said...

Meiltä löytyy noista ylempänä mainituista tuotteista Ektorpit ja noi juomalasit, molemmista tykkään hirveästi.

Kymmenen vuotta sitten kun tähän taloon muutettiin, hankittiin Ikeasta jonkun verran kalusteita, mutta vuosien varrella ne on pikkuhiljaa huomaamatta vaihtuneet ikivanhoihin aarteisiin.. :-)

Teija said...

Mä huomaan ajattelevani aika samoin kun sä. Ostan ikeasta ja puolustelen (useimmiten miehelle), mutta silti alitajunnassa iihan pikkasen tökkii. Joku kumma juttu? Eikö ne tuolla Ruotsissa kuitenkin ihan oikeesti oo ylpeitä ikeastaan?

Meiltä löytyy vaikka mitä sieltä; sohva, vitriini, sivupöytä, kynttilöitä, mattoja, verhoja, lautasliinoja, laseja.. Siis hankin sellasta joka sopii omaan tyyliin ja silmään, onhan siellä aika paljon kaikkee kammottavaakin ;)

aini said...

Onhan se hyvä että edullisestikin saa kivannäköistä. Laadusta en ole kaiken kohdalla vakuuttunut todellakaan, mutta kyllähän sieltäkin valikoiden kivaa ja tarpeellista löytyy:) Meillä on ikeasta sänky ja kirjahylly, etenkin sänky on oikein oivallinen ja tukeva, kirjahylly taas sellainen väliaikaisratkaisu, mutta silti kivannäköinen sellainen:)

Ja tosiaan kyllä noita kannattaa tuunata pienesti, esim. toi nuppien vaihtaminen värikkäisiin posliinisiin tuo kivasti uutta ja omaa ilmettä!

anrinko said...

Meiltä löytyy sohvat. Ne vaan on yksinkertaisesti parhaat tuolla hinnalla. Ja täysin pestävät päällysteet lapsiperheessä on ehdottomat!
Tuo lipasto sekä saman sarjan pienempi lipasto löytyy myös.
Lasivitriinikaappi on valkoinen, mutta eri sarjaa. En muista nimeä. Hiukan maalaisromanttisempi myös.
Samaa sarjaa löytyy sitten valkoiset kirjahyllyt kanssa.
IKEA on köyhän lapsiperheen pelastus!

anninen said...

Anna
Kiitti! Ei-ei, en tarkoitakkaan sitä niin jyrkästi että häpeäisin IKEAsta ostamista, se vaan aiheuttaa niitä kummallisen ristiriitaisia tunteita. Mäkään en voi ostaa tauluja/ valokuvia sieltä tai en muistakaan huonekaluliikkeestä, PAITSI meidän punaiset kirjaimet & Count Basie (20e/kpl!!)

Tänks! Tiedämme että kahvipaikka on lähellä.. emme me siellä (IKEAssa/teillä) kovin usein todellakaan käy.. :(
Pitäisi siis useammin.


Mannukka
Kiitti! Totta, usein ne IKEA:n kamat lähtee sitten aika pian kiertoon.. :)

Teija,
yeah!! You got it! No teillä on kans! :D Hyvä!!

Aini,
kiitti! No laidasta laitaan on kamaa, kivaa ja rumaa, laadukkampaa ja kökköä - vastuuta myös ostajalle..

Anrinko
Kiitti! Mustakin ne on ihanat, siis ne sohvat! Ja hitsit onneksi on IKEA, mutta ei olisi pahitteeksi jos olisi muitakin "ikeoita"..

:)