19.3.10

19.3.2010

If you look at your child, you will see his questions before you hear them.


-Serere oral tradition
African wisdom
365 days


*
Tänään

Veimme tytsyn päiväkotiin. Saimme riidan aikaiseksi yhdestä pienestä huulirasvasta. Vein mieheni töihin, ovet paukkuen poistui. Torkahdin kotona. Klo 11.00 maissa havahduin ja päätin mennä keittämään kupin lämmintä. Jokin sai kurkkaamaan kalenteriin, ajatuksissani kysymys että alkaako työvuoro klo 14:00 vai 14:30. Kappas vaan, vuoro alkaakin 11:30! Kurkistus seinälle 11:05 - ÄÄK!!! Pesemätön tukka, räjähtänyt ulkonäkö ja eikuin töihin. Pientä ylinopeutta, ja 2 minuuttia myöhässä. Että tällainen aamu. Ei ihan sellainen, kuin olin suunnitellut.

*

Minkä verran pitäisi vähintään tienata, että tulee toimeen? Riittääkö kirjastoapulaisen 1 831 euron palkka? Entä toimistotyöntekijän 1 810 euroa tai laitosapulaisen 1 592 euroa? Entistä useampi työssäkäyvä tarvitsee tukea toimeentuloon. Katso asiantuntijalaskelmat siitä, millä rahalla pärjää, ja ketkä joutuvat sinnittelemään pienimmillä palkoilla. (Taloussanomat)

Mmm.. Paljonko pitäisi vähintään tienata että tulee toimeen? Siinäpä kysymys! Mikä on tulla toimeen? Mikä on välttämättömyyttä ja mikä ei? Onko sitä kukaan tyytyväinen palkkaansa? No kai jotkut. Arka aihe, eikä omasta palkasta ole sopivaa puhua. Miksei? (En tiedä.) Tämä asia nyt kuitenkin mietityttää. Ja saahan sitä miettiä. Raha aiheena ei kuitenkaan ole ollenkaan mieluisa puheenaihe eikä sinänsä mietinnän aiheena. Omia kulutustottumuksia on kuitenkin hyvä pohtia hetkittäin. Olisiko tälläkin yökukkujalla aika muuttaa niitä?3 comments:

RuusuLiisa said...

Niin..sitä tulee lopulta aika pienellä toimeen - mikäli on valmis muuttamaan kulutustottumuksiaan. Itse jäin helmikuun alussa hoitovapaalle. Ennen kk-palkkani alkoi nelosella, nyt tienaan murto-osan siitä eli kodinhoidon tuella mennään eteenpäin. Okei tunnustan, että säästöjä on kertynyt jonkin verran ja onhan meistä toinen töissä koko ajan. Säästöillekin on jo 'järkevät' käyttökohteet valittu - kesällä ulkoiluverhoiluremontti nielee ison osan. Mietimme mistä olemme valmiit luopumaan. Emme kodistamme, emme kunnon ruuasta, emme lämmöstä/asuinmukavuudesta. Emme terveydestä. Emme tarvitse jatkuvasti jotain uutta. Käytettyä vaatetta tulee ostettua - lähinnä T:lle, omat tarpeet nykyisellään liittyy alusvaatteisiin (peruspuuvillakamaa Prismasta) ja sukkiin. Olen opiskeluajoista lähtien tottunut säästämään jos jotain haluan. Ja sitä jatkan edelleen- velan ottaminen ei tunnu omalta ratkaisulta. Heräteostoksia tulee tehtyä joskus valitettavasti. Mutta se on sitä terapiaa :D Tunnen monelta osin olevani etuoikeutetussa asemassa rahallisesti. Se ei näy meidän jokapäiväisessä elämässä.

Niina K said...

Voi vitsi, joku 1500 euroa olis ihan luksusta, Me kun eletään sillä 765 eurolla kuussa. Siitä maksetaan siis vuokra ja laskut niin paljon ei jäljelle jää. Töissä kun kävin niin sain palkkaa nipin napin 1000€. Joten pienen pienellä rahalla mennään.

anni said...

RuusuLiisa & Niina,
WAU ja hohh.. Molemmille siis. Niin, ihan totta, kulutustottumuksista kiinni. Tästä aiheesta puhuttiin tänään työkavereidenkin kanssa. Itse toivoisin rahankäytön "koulutusta".. Kiitos kommenteista!

RuusuLiisa, wau, sulla säästämisen taito hallussa! Kunpa mullakin..

Niina, wau, tosi pienillä pärjäätte. Respect!!