(Kuva netistä)
5-vuotias tytsy tuli huutaen keittiöön: "Äiti, nyt mä tiedän, mikä
pikkuveljen nimeksi tulee?" Äiti: " Noohh?!?" Tytsy: "TOPI!"
Äiti: "No mistäs sinä tuon nimen keksit?" Tytsy: "No pikku-
kakkosesta tietty!" Näin meillä.. :-) No topi on kyllä kiva, mutta..
'Mikä lapselle nimeksi' on melkein yksi kiinnostavimmista aiheista lapsen saantiin liittyen. Ne, jotka minut tuntee paremmin tietävät että tästä aiheesta on puhuttu ja paljon.. ja pitkän aikaan. Hyvin monta vuotta sitten lasteni nimeksi piti tulla Karl-Patrik ja Blanca. No ei ihan tullut ja hyvä näin. Vielä paljon ennen niitä, Neuvosto-Eestissä asuessani Laura nimi oli mielestäni se kaunein tytön nimi. No edelleenkin se nimi kuulostaa minusta kauniille ja jopa mukavan eksoottisen tavalliselle, mutta-mutta.. Mikä sitten nimeksi? Mmm.., VERY good question!
Sekaparien ja maahanmuuttajataustaisten nimivalintoja on aina mielenkiintoista seurata. Miten nimen kanssa toimitaan? Kunnioitetaanko ns. molempien vanhempien juuria ja valitaan nimi mukavasti sekoitellen? Tai otetaanko ns. helppo valinta ja kansainvälinen nimi? Tai otetaanko reilusti esimerkiksi nimi uudesta kotimaasta? Haittaako, jos jompikumpi/ molemmat tuntevat/ tietävät saman nimisiä?
Menin googlaamaan Eestin, Tanskan, Suomen suosituimpia nimiä, ja hetken päätin miettiä miten lähden asiaa kommentoimaan. En lähdekkään. Jokainen antaa lapsellensa sen nimen, minkä katsoo sopivaksi, tykätään me muut siitä tai sitten ei - makuasia. Mutta siinä olen jyrkästi sitä mieltä, että sekaparien kohdalla tilanne on hieman monimutkaisempi..
Olen huomannut, että oma makuni on muuttunut vuosien varrella melkoisesti. En missään tapauksessani halunnut/voinut ennen antaa lapselleni hyvin suosittua nimeä, nyt sillä ei ole lainkaan väliä. Myös oman suvun vanhat nimet rupesivat kiinnostamaan. Perheen/ lapsen sukunimen sopivuus etunimeen vaikuttaa melkoisesti - ei Matti Jacksonia! Ja puolison maku vaikuttaa melkoisesti. En voisi jyrätä omaa tahtoani läpi, välittämättä lapsen isän mielipiteestä. Yhtäkkiä siis huomasinkin sulkevani pois ne hänen inhoamat nimet. Ensimmäisen lapsen kohdalla mulla oli nimi tytölle, muttei mies suostunut moiseen.. (ei tullut tytön nimeksi Uma). Teimme nimilistoja molemmat, vaihdettiin ja ruksattiin pois ne mistä ei tykätty.
Nykyinen tytsyn nimi pyöri listoilla, muttei ollut kummankaan lemppari (Mona). Tytön synnyttyään tuntuikin nimi vallan sopivalta. Vastaavanlaista tilannetta toivon seuraavankin kohdalle. Tyttö sai vielä toisen nimen, vaikka olimme jo kerenneet päättää että tulee vain 1 etunimi. Mummoni kuoli muutama viikko ennen tyttöni syntymää ja mummon nimi tuli tytölle toiseksi nimeksi. Sielä se nyt on ja saa ollakin.
Tällä kerralla mennään samalla tyylillä. Koneella on lista, minne lisätään ja ruksataan pois. Nyt listalla pyörii noin kymmenisen nimeä, joista molemmilla ne omat suosikit.. Toisaalta itse kyllä myönnän etten oikein ole mistään varma, tai sitten olen..tai sitten en.. Miten teidän lapsi on saanut nimen?
Mut meidän periaatteina:
- Ei susisevia kirjaimia
- Kuulostaa nimelle molempien kielillä (+ enkuksi)
- Ns. klassisia nimiä (kai?!?)
- Molemmat vanhemmat pitävät nimestä
Asiallisia ehdotuksia otetaan vastaan!
(Kuva netistä)
* * *
Pöydällä on 3 kimppua kukkia tytsyn synttäriviikolta. Ovat hieman kuihtuneita, mutten ole vielä raaskinut pistää pois. Uusia pitää hankkia, huom PITÄÄ! :)
Nyt on lääkäreissä ravaamisen viikko alkanut. Tänään sain 3-viikkoa sairaslomaa lisää ja labratutkimuksiin lähetteen. Huomenna sitten naisten- ja lastenklinikalle pelokkain ja jännittävin tuntein. Mantrana 'kaikki menee hyvin' edelleen.
ps. Otetaan vastaan myös "täydellisten"
yhdistelmävaunujen myynti-ilmoituksia
(vaikka muutama varteen otettava vaihtoehto
jo odottaa... Silti, saa tarjota kommenttiboxiin!